Zákusky - sobremesa (desserts)

Zákusky - sobremesa (desserts)

Zákusky jsou vesměs velice sladké, ale někdy vám mohou připadat i trochu slané, protože Madeiřané i do krému často dávají slané máslo, které je na ostrově oblíbené. To se však netýká pastel, kde je žloutkový krém. Dotknu se hlavně zákusků tradičních.

PASTEL DE NATA

Historie dezertu pastel, který je stejně známý v celém Portugalsku, sahá až do 19. století. Slavná pekárna v Lisabonu je dokonce zapsána do chráněné pekárny.
Původně tento dezert vymyslely a pekly řádové sestry v portugalském klášteře Mosteiro dos Jerónimos v lisabonské čtvrti Belém. Údajně za tento recept můžeme vděčit tomu, že se v klášterech používalo obrovské množství vaječných bílků na škrobení hábitů členů řádů, díky čemuž měli v klášterech přebytek žloutků. Díky tomu začaly vznikat recepty založené na žloutkových krémech.
Jsou to košíčky z listového těsta plněné krémem ze smetany, mléka, cukru, žloutků, kukuřičného škrobu a citronové kůry (podobný vanilkovému pudinku).
Vzhledem k tomu, že originální recept na pastéis jeho výrobci úspěšně tají, rozdělují se termíny na pastéis de Belém (v překladu “dezert z Belému” – originální pastéis připravené přímo v původní pekárně v Lisabonu) a na pastéis de nata (v překladu “dezert s krémem”).
Tyto košíčky najdete v nabídce všech místních cukráren. Já na ně nejraději chodím do OC Plaza Madeira(dříve La Vie), kde jsou nahřávané a sypané skořicí.
V cukrárnách dnes dostanete ale i tvarohové, čokoládové aj.

QUEIJADA (čti kejžada)

Dalším výborným dezertem je tvarohový koláček Queijada. Těsto je křehké tvarohové a náplň je také z tvarohu. Koláček je vláčný a opravdu výborný. V oblibě ho mají především děti. Jinak tvarohových zákusků nebo koláčků na Madeiře moc nenajdete, ani klasický měkký tvaroh v supermarketu. Do náplní používají jejich sýr - queijo tipo cottage.

BOLO DE MEL

Medový dort Madeira je jednou z nejtradičnějších pochoutek madeirské kuchyně. Je vyroben z medu z cukrové třtiny .Často obsahuje mandle, vlašské ořechy a kandované ovoce a voní po exotickém koření (hřebíček, skořice, zázvor, muškátový oříšek). Má tu zvláštnost, že je díky těmto ingrediencím dlouho konzervován.
Říká se mu také tříkrálový koláč . Peče se tradičně na tříkrálové slavnosti. Kdo v koláči najde zrnko cizrny, ten musí péct koláč na příští rok. Kdo najde v koláči porcelánovou figurku, ten na příštích slavnostech platí všem pití. Medový dort Madeira je tradičně spojován s Vánocemi. Je zvykem připravovat jej 8. prosince, v den Nossa Senhora da Conceição, aby v tomto období získal vlastnosti, díky nimž je jedinečný.
Koláč chutná jako opravdu vláčný perník s mandlemi a přidává se do něj med nebo melasa. Je hodně sladký díky melase až malinko nahořklý, ale vážně dobrý. Podává se s madeirským vínem Malvoisie.
Je dobrým dárkem, který zakoupíte i v supermarketu. Pokud ale chcete opravdu výborný, zajeďte si na ochutnávku rumu do Calhety a zde si kupte podomácku čerstvě pečený Bolo de mel. (Viz Výlety : Calheta)

MARACUJOVÝ PUDINK

Smetanovo-jogurtová pochoutka politá maracujovým sirupem .Tak tady musím varovat, protože ne vždy bývá chutný (někde je i krupičkovatý). Pokud jej jednou ochutnáte, tak jako my, v restauraci O Colmo v Santaně, tak už vám nikde jinde chutnat nebude. Tady je to opravdová lahůdka. Nepohrdli jsme ale ani v restauraci Cachalote v Porto Moniz (před mořským aquariem).