Víno Madeira
Už jen historie tohoto spíš desertního vína Madeira (podobné portskému) je velmi zajímavá. Opět je to jeden z výborných dárků, které můžete přivézt domů.
Již v polovině šestnáctého století zastavovaly na Madeiře lodě, aby naložily sudy s místním vínem, které pomáhalo námořníkům neonemocnět kurdějemi díky obsahu vitamínů a minerálů. Posléze se zjistilo, že když lodě připluly zpět z rovníkových oblastí, mělo víno lepší chuť díky tomu, že na víno na dlouhých plavbách sálalo tropické slunce. Časem bylo takovéto vození přece jen nepraktické, takže se Madeiřané snažili tropické podmínky pro dozrání vína vytvořit přímo na ostrově. Stejné vedro jako v podpalubí dřevěné lodi bylo totiž na nevětraných půdách zdejších domů.
Od 18. století byl vynalezen nový, umělý způsob. Tento proces, zvaný estufagem, se používá dodnes. Ohřátí ve speciálních „pecích“ estufas, jež následuje po procesu kvašení, je také dnes základním technologickým postupem. někdy se používá i horká voda.
Více z historie : https://cs.wikipedia.org/wiki/Madeira_(víno)
Většina výrobců madeirských vín používá proces Estufagem k výrobě mladších madeirských vín z hroznů Tinta Negra. Hrozno Tinta Negra je velmi všestranná odrůda, která dobře roste na Madeiře a lze ji použít k výrobě madeirských vín, která se blíží 4 ušlechtilým hroznům, od suchých po středně suché a po středně sladké a sladké. Vína pěti a víceletá jsou jednodruhová a zahřávají se ve speciálních místnostech, kde je přirozené teplo.
Dříve než se do vína přidá brandy, uchovává se obvykle šest měsíců při teplotě 35-50 °C. Poté se přidá alkohol. Sušší vína jsou dolihována před estufagem, sladší po něm. Jiné víno by se při takovém zacházení zkazilo. Madeira naopak zahřátím získá téměř neomezenou trvanlivost. Láhev Madeiry můžete uchovávat ve svém baru otevřenou i několik let a její chuť se vůbec nezmění. To by se u žádného jiného vína, včetně portského, nepodařilo. Starší výrobci vína Madeira jako je Blandy's i Oliveiras používají stále starý způsob zahřívání a to v sudech v teplých místnostech na půdách.
Vlastnosti vína jsou dány odrůdou hroznů. Pěstují se čtyři druhy madeiry, jež se pijí při různých chodech z menších sklenic. Chuť je podobná portskému vínu, ale Madeira vám vydrží déle otevřená, aniž by se zkazila.
Víno Madeira je dodáváno na trh nejméně tříleté, obvykle však významně starší.
DRUHY MADEIRY:
Sercial
se vyrábí z bílého hroznu, jež se pěstuje ve výšce kolem 800 metrů. Jedná se
o suché víno zlatožluté barvy, které se doporučuje podávat jako aperitiv, k polévce nebo k rybě a to mírně vychlazené. Kvalitní sercial dozrává alespoň 8 let.
Boal
je tmavé víno ořechové chuti. Vyrábí se z bílého hrozna, které se sklízí ve výšce 400 metrů. Je polosladké a může se servírovat jako portské. Výtečný nápoj k sýrům a dezertům.
Verdelho
je bílé hrozno ze 400-600 metrů nad mořem. Polosuché víno zlatohnědé barvy se pije k masu. Verdelho je sladší než Sercial a hodí se k madeirskému perníku. Dozrává v sudech poté, co se do něj přidá brandy. Značkové víno musí ležet v sudech alespoň dvacet let a další dva roky v lahvích.
Malvoisie
nejslavnější madeirské víno se zhotovuje z hrozna Malvasia, pocházejícího ze slunných vinic obklopených útesy. Teplo, které skála vstřebá přes den, vyhřívá hrozno i v noci. Výsledkem je tmavé tělnaté víno, které se pije jako digestiv.
Všechna vína kromě archivních se mísí z vín několika sezón. Na vinětě se jako ročník vína uvádí to nejmladší. Běžně se prodávají vína tři, pět a deset let stará. Jejich cena je právě dána stářím, většinou za 13 - 20 EUR.
Archivní vína jsou pouze z jediné sklizně jedné sezóny. Ve velkých dubových sudech tráví minimálně 20 let, čím déle, tím samozřejmě lépe. Před prodejem leží toto víno ještě dva roky v lahvích. Cena archivní madeiry se pohybuje od 35 - 450 EUR.
Existuje několik výrobců a každý má svůj název pro víno Madeira.
Ve Funchalu lze navštívit 2 místa s ochutnávkou všech druhů této speciality:
1 - Blandy's Wine Lodge - značka Blandy's i s muzeem vína (hned vedle městského parku). Zde lze zakoupit jako výborný dárek ročník vašeho narození.
2. - Pereira D'Oliveira - značka D'Oliveiras , kde jsou 3 ochutnávky zdarma.
Dalším významným výrobcem vína Madeira je Henriques&Henriques, který má svoji výrobnu i prodejnu s ochutnávkou ve městečku Camara de Lobos. Zde dostanete jako ochutnávku všechny 4 druhy Madeiry.
V malém městečku Arco de Sao Jorge je opět otevřená malá vinotéka či Museu do Vinho e da Vinha s ochutnávkou madeirského vína značky Miles. Více z historie vína: https://www.milesmadeira.com/. Připravují zde i koktejly. Tuto značku můžete ochutnat i při výletu na sever ve městečku São Vicente ve stylovém baru u přímořské promenády.
Na Madeiře se setkáte, hlavně v obchodech, s dalšími značkami Madeirského vína:
např. Justino's , Leacock's Sant John- více z historie:
https://www.leacockmadeira.com/