Gastronomie na Madeiře-(Gastronomy in Madeira)
Gastronomie na Madeiře je dalším lákadlem pro turisty. Především, pokud jste příznivci dobrých pokrmů z ryb nebo mořských plodů, jste tady správně. Kvalita a způsob přípravy je zde opravdu vynikající, hlavně proto, že zde dostanete ryby čerstvě ulovené. Není to však jen o rybách a mořských plodech.
Na Madeiře se hodně jí i hovězí maso, které je opravdu luxusní (nemusí se tak dlouho vařit jako u nás) a výborná je i drůbež. Jídla jsou zde, tak jako v celém Portugalsku, jednoduchá s hojností česneku a olivového oleje, kořeněné koriandrem, oreganem, bobkovým listem a mátou. Kromě masa a drůbeže najdeme na jídelníčku také luštěniny, zelí, často vařenou zeleninu a jako přílohu brambory nebo rýže = ARROZ a často smažené kostky z kukuřičné mouky = MILHO FRITO a na talíři najdete často i sladký brambor = BATATA DOCE. Pokud máte raději k pokrmu syrovou zeleninu, stačí objednat míchaný salát.
V ceně jídla je většinou i příloha a salát, ne jako u nás, kde musíte objednat vše zvlášť.
Ceny se pohybují podobně jako u nás nebo v Německu, ryby jsou zde lacinější než u nás. (Od roku 2022 se i zde zdražilo).
Pokud jste milovníci uzenin, tady si na své nepřijdete. Madeira je v tomto směru zdravější. Namísto utopence s cibulí tady v barech dostanete salát z chobotnice, tuňáka či tresky s cibulí nebo zeleninou.
Zásady: nejlaciněji a výborně se najíte v restauracích, kam chodí místní. Není to možná prostředí, které byste preferovali, tzn. luxusní restaurace na pobřeží
s výhledem na oceán, ale většinou útulná restaurace dál od pobřeží. Porce jsou velké a většinou dostanete přílohy zvlášť pro celou rodinu na jednom talíři. Neplatí pro polední menu (od 11 do 15 hod), které je nejlacinější (v ceně hl.jídlo, nápoj i káva- cca kolem 8 - 10 € ). Tato denní nabídka není v jídelníčku, který vám přinesou, ale vyžádejte si denní menu= “ Prato do día “, které je většinou i v místních snack barech. V ceně je zpravidla i jeden nápoj (vč. piva nebo vína)+ káva. Obědy se podávají ve většině restaurací od 12. hod. – 15. hod. a večeře od 18. hod – 22. hod. Někde mají otevřeno celý den nebo už od 17 hodin.
Další možnost a rychlá je samoobslužná restaurace, která je většinou součástí obchodních domů. Zde se najíte opravdu nejlaciněji, cena je dle váhy - cca za 7-8€.
Párátka v restauracích nenajdete, museli byste o ně požádat.
Spropitné:
V běžných restauracích a hotelech spropitné není zaúčtováno v ceně. Proto se nechává od půl eura výše. Také v hotelech se pro pokojské nechává minimálně 0.5 eura. Samozřejmě záleží na vás, jak jste spokojeni s danou službou.
Voda : Je všude pitná, tzn. z kohoutků i z "pítek" v parcích a je pitná i z kašen s kohoutky, které jsou občas vidět i ve městě (např. u OC Plaza Madeira).
V restauracích si můžete objednat "Capo de Aqua" a dostanete sklenici vody zdarma. Sice jsme se přesvědčili, že někde to u cizinců zneužívají a nechají si to zaplatit, nebo vám stejně přinesou malou lahev vody, ale ve většině případů to tak je.
Cukrárny a pekárny (pastelaria, padaria)
Na Madeiře je nespočet barů i pekáren, kam si i místní chodí na snídani a na jejich oblíbené kafíčko se zákuskem. Ukážete na pečivo, které se vám líbí, necháte si namazat máslem a obložit sýrem či šunkou, nebo vám udělají i míchaná vajíčka. Dokonce někde jsou vybavené i čepovaným pivem nebo jsme si objednali i ponchu.
Pokud hledáte něco podobného našemu klasickému chlebu, pro mě jsou to housky Damasqueros [damaškejroš ], které mají např. v pekárně vedle bočního vchodu do OC Plaza Madeira (dříve La Vie), nebo v pekárně pod OC na třídě vedoucí k městskému parku. Nyní je již k dostání i přímo v supermarketech Pingo Doce.
V pekárnách dostanete i sendviče nebo místní specialitu nadívané taštičky tzv. Empanáda. Jedná se o zpravidla pšeničnou kapsu plněnou nejčastěji masem. Připravuje se v troubě nebo peci.
Máslo
se na Madeiře většinou používá solené = manteiga com sal ( někdy je na krabičce traditional) a to dokonce i do sladkých zákusků, což u nás neznáme. Možná je to tím, že toto máslo ve velkém používají do Bolo do caco a také se díky soli méně kazí. Může se vám proto stát, že v některých obchodech máslo bez soli = manteiga sem sal ani nedostanete.
Mléko a tvaroh (leite + queijo tipo cottage)
U čerstvého mléka, hlavně u plnotučného jsou někdy výpadky. Madeiřané hodně nakupují polotučné trvanlivé mléko.
Pokud chcete koupit tedy čerstvé ( většinou je to značka Vigor) plnotučné mléko (leite inteiro, nebo jen gordo) , vezměte zelené. Polotučné (meio - gordo) je modré a odtučnělé (leite desnatado) je růžové.
To zase ale neplatí u trvanlivého mléka. Tam je více značek. Tučné mléko je oranžové (inteiro).
Tvaroh, který známe u nás, zde nehledejte. Někdy je k dostání v Pingo Doce nebo ve specializovaných prodejnách na zdravou výživu (Bioforma) dovozové z Německa. Zde je to spíš sýr, ale např. jej také použijí do tvarohového zákusku queijada. Také zde nevidíte např. klasické tvarohové koláče jako u nás.
Maso a ryby
vám i v supermarketu připraví tak, že to hodíte rovnou na pánev. Ne jako u nás, kdy z masa čtvrt porce doma díky šlachám a kůži musíte odstranit. Proto, když jdete kupovat maso, obrňte se trpělivostí. Madeiřané zřejmě neumí maso porcovat a to i včetně kuřat. Proto, když budete chtít kuře naporcovat, nečekejte, že vám oddělí prsa a stehna (to musíte kdyžtak zdůraznit), ale prostě vám kuře s kostmi nasekají na kousky! Místní to takto prostě vaří i v polévce. Ve větších supermarketech si musíte utrhnout pořadové číslo a čekat u pultu až na vás dojde řada. Pokud chcete maso- vyberte : Talho/Butcher, pokud ryby: Peixaria/Fishmonger.
Takže BOM APETITE (dobrou chuť).
Speciality z masa a ryb a typy na restaurace - viz Gastronomie maso, Gastronomie ryby.
Restaurace a bary
jsou většinou otevřeny i o svátcích, jen si dejte pozor na největší svátek 25.12., kdy je opravdu téměř vše zavřené, vč. obchodních domů i benzínových pump !!!
Výjimku jsme zaznamenali v baru Caprice v Ponta da Cruz, kam se vyplatí se jet o vánocích podívat na úžasně ozdobené městečko.
Většinou i v barech dostanete něco k jídlu- např. tzv. "Sandes", což je sendvič např. s naloženou espadou, treskou, masem nebo chobotnice s cibulí. Tyto "saláty" mají připravené ve vaničkách. a k tomu dostanete housku, nebo je rovnou naplněná směsí. Sandes dostanete často i v pekárnách.
V některých restauracích ve všední dny, tak jako u nás, mají tzv. polední menu= Prato do Dia. V ceně do 10 Eur máte jídlo dle nabídky, 1 nápoj + káva. Pokud není menu psané na tabuli před restaurací, raději se ptejte. Dostanete jiný jídelníček.
Na úvod Bolo do Caco
Jako předkrm si místní většinou objednají madeirskou specialitu BOLO DO CACO a také se vás ptají, zda jej chcete. Je to kulatý madeirský pšenično-bramborový chléb potřený slaným máslem s česnekem a posypaný petrželkou. Někde je i opečený a to je lahůdka (fritado). Jedí ho také často k rybám místo přílohy. Jinde dostanete chléb či housku s máslem a k tomu na mističce olivy, nebo tremocos (tremosuš) = Lupina žlutá, což je luštěnina, která pochází z rodu cizrny a fazolí, v Evropě se pěstuje již několik staletí. Vypadá jako velká kukuřice, namáčí se v mořské vodě a vaří se a podává s česnekem - slupka se nejí a odkládá se na mističku. Dostanete ji hlavně jako doplněk k pivu.
Bolo de caco zakoupíte ve stánku běžně na ulici, tady ale není opečený jako v restauracích ( tostado). Mimo to také tradiční Pao com chorizo – chléb zapečený s chorizem.
Bolo vám připraví v barech i na způsob sandwiche se steakem i vejcem= Prego
Dobré prego especial (Bolo de caco se stekem + vejce) nám dělá majitelka baru Varandas de Camoes ve Funchalu naproti hotelu Savoy Palace pod lékárnou.
Přílohy
ARROZ - rýže
MILHO FRITO -smažené kostky z kukuřičné mouky ( z polenty)
BATATA DOCE - sladký brambor
BATATAS FRITAS - hranolky
BATATAS COZIDAS - vařené brambory
SALADA MISTA - míchaný salát
SALADA DE LEGUMES COZIDA - salát z vařené zeleniny (většinou je vč. celé opečené kukuřice)
Ovoce a zelenina
Ovoce na Madeiře se často servíruje místo zákusků. Je to opravdu lahůdka, když ochutnáte např. místní banány, které jsou menší a sladší než ty klasické. Banány je ale potřeba koupit od místních nebo na tržnici.
Díky vlhkému podnebí se na Madeiře ovoci i zelenině daří. Na trhu a hlavně v tržnici ve Funchalu zakoupíte několik druhů maracuji (passion fruit), čerstvé mango, papaju, nebo druhy ovoce nám neznámé jako anona, pitangas , plod monstery, který vypadá jako zelená šiška a mnoho jiných.
V supermarketech dostanete místní, ale i dovozové ovoce a zeleninu, dívejte se na etiketu. Lepší je zajít do města a koupit si čerstvé ovoce ve stáncích na ulici, kde jsou ceny lepší než v tržnici (nebývají o víkendu) nebo na nákup přímo do obchodu se zeleninou :
Dobrá zelenina : St.Martinho- Rua Da Bolivia , Horta Madeira , Frutaría do Anadia
Nápoje :
Víno MADEIRA
Už jen historie tohoto spíš desertního vína Madeira (podobné portskému) je velmi zajímavá. Opět je to jeden z výborných dárků, které můžete přivézt domů.
Vlastnosti vína jsou dány odrůdou hroznů. Pěstují se čtyři druhy madeiry, jež se pijí při různých chodech z menších sklenic. Chuť je podobná portskému vínu, ale Madeira vám vydrží déle otevřená, aniž by se zkazila.
Víno Madeira je dodáváno na trh nejméně tříleté, obvykle však významně starší.
Více o víně a z historie vína viz- Gastronomie Víno Madeira
DRUHY MADEIRY:
Sercial
se vyrábí z bílého hroznu, jež se pěstuje ve výšce kolem 800 metrů. Jedná se
o suché víno zlatožluté barvy, které se doporučuje podávat jako aperitiv, k polévce nebo k rybě a to mírně vychlazené. Kvalitní sercial dozrává alespoň 8 let.
Boal
je tmavé víno ořechové chuti. Vyrábí se z bílého hrozna, které se sklízí ve výšce 400 metrů. Je polosladké a může se servírovat jako portské. Výtečný nápoj k sýrům a dezertům.
Verdelho
je bílé hrozno ze 400-600 metrů nad mořem. Polosuché víno zlatohnědé barvy se pije k masu. Verdelho je sladší než Sercial a hodí se k madeirskému perníku. Dozrává v sudech poté, co se do něj přidá brandy. Značkové víno musí ležet v sudech alespoň dvacet let a další dva roky v lahvích.
Malvoisie
nejslavnější madeirské víno se zhotovuje z hrozna Malvasia, pocházejícího ze slunných vinic obklopených útesy. Teplo, které skála vstřebá přes den, vyhřívá hrozno i v noci. Výsledkem je tmavé tělnaté víno, které se pije jako digestiv.
Všechna vína kromě archivních se mísí z vín několika sezón. Na vinětě se jako ročník vína uvádí to nejmladší. Běžně se prodávají vína tři, pět a deset let stará. Jejich cena je právě dána stářím, většinou za 13 - 20 EUR.
Archivní vína jsou pouze z jediné sklizně jedné sezóny. Ve velkých dubových sudech tráví minimálně 20 let, čím déle, tím samozřejmě lépe. Před prodejem leží toto víno ještě dva roky v lahvích. Cena archivní madeiry se pohybuje od 35 - 450 EUR.
Existuje několik výrobců a každý má svůj název pro víno Madeira.
Ve Funchalu lze navštívit 2 místa s ochutnávkou všech druhů této speciality:
1 - Blandy's Wine Lodge - značka Blandy's i s muzeem vína (hned vedle městského parku). Zde lze zakoupit jako výborný dárek ročník vašeho narození.
2. - Pereira D'Oliveira - značka D'Oliveiras , kde jsou 3 ochutnávky zdarma.
Dalším významným výrobcem vína Madeira je Henriques&Henriques, který má svoji výrobnu i prodejnu s ochutnávkou ve městečku Camara de Lobos. Zde dostanete jako ochutnávku všechny 4 druhy Madeiry.
PONCHA
Jet na Madeiru a neochutnat místní pravou ponchu snad ani nejde. Vždyť také v březnu 2014 portugalská vláda udělila „Poncha da Madeira“ status chráněného zeměpisného označení původu a regulovala jeho výrobu a uvádění na trh. Označení lze použít jen pro Madeiru a Porto Santo. Tento typický alkoholický nápoj dostupný na celém ostrově je již od 16.století vlastně původně nápojem rybářů. Byl používán jako lék proti kurdějím díky vysokému obsahu citronů. Musí se připravovat jen z místního bílého rumu-Aguardente da Cana! Je to alkoholický nápoj na principu rumu, který vzniká destilací fermentované šťávy z cukrové třtiny. Je doplněn medem nebo třtinovým cukrem a ovocem – obyčejně pomerančem + citronem, ale dnes již třeba i jahodami či maracujou. Míchá se speciální kvedlačkou zvanou „Caralhinho“, místní vám řeknou s úsměvem, že se jedná o Pau de Poncha (dejte si do překladu :).
Ponchu si dávejte jen v barech, kde ji pro vás připraví čerstvou ve džbánu.
Pokud objednáte ponchu traditional a začnou vám ji nalévat z lahve (kterou si můžete koupit v každém obchodě), odmítněte.
Klasická tradiční poncha je : poncha regional .Připravuje se z citronové a pomerančové šťávy s medem, třtinovým cukrem a rumem.
Poncha pro muže = pescador je připravovaná jen z citronů, rumu a třtinového cukru (často jen z bílého). Není tak sladká. Musí se nejprve cukr roztlouci s kousky citronu, aby se cukr rozpustil. K přípravě je tedy třeba více času i úsilí, proto ne v každém baru jsou ochotni vám ji připravit. V barech v Camara de Lobos ponchu pescador připravují pro rybáře až dost silnou a opravdu málo sladkou ! (Sunny bar u lodiček). Lepší je jít na ni do baru Bar Filhos D' Mar ( zde už zdražili na 3,5 Eur), nebo Bar Casa Farol ,či Bar N.2.
Cena za sklenku se pohybuje dle baru od 2,5-3,5 €.
Tady si můžete ochutnat i Nikitu = osvěžující nápoj s ananasem a vanilkovou zmrzlinou. Lze objednat i nealko - více viz Nikita.
Kam za dobrou ponchou? - viz Gastronomie Poncha
NIKITA
Také místní specialita, protože nikde jinde jsme se s tímto nápojem nesetkali . Nikita je mix piva, bílého vína, ananasového džusu a ananasové zmrzliny (někdy vanilkové s přidáním kousků ananasu). Krémová konzistence připomíná shake. Je to ale osvěžující a kupodivu chutná velice dobře. Většinou se pije s alkoholem, ale lze objednat i nealkoholickou verzi. Nezapomeňte ochutnat hlavně v barech v regionu Camara de Lobos.
Tento nápoj pochází původně právě z tohoto rybářského městečka a byl vytvořen v roce 1985 mužem jménem Marcelino, který emigroval do Brazílie. Zde pravděpodobně našel inspiraci k vytvoření tohoto osvěžujícího tropického nápoje.
STOLNÍ VÍNO
Kromě vína Madeira lze na Madeiře ochutnat i spoustu značek klasických vín od více než 12 výrobců. Patří sem dva výrobci tradičních certifikovaných madeirských vín, kteří provozují vlastní zařízení. Zbývajících 10 výrobců využívá k výrobě vín společné prostory.
Jedna ze známých oblastí, kde je spousta vinic, je např. pod útesem Gabo Girao.-
Více viz Klasická stolní vína.
Všude i v supermarketu zakoupíte kvalitní portugalská vína a za dobré ceny.
GINJINHA – (nebo jen Ginja)
něco jako naše griotka. Tato specialita vesnice Curral das Freiras je višňový likér, který se popíjí z malých čokoládových kalíšků. Když půjdete z Ribeiro Frio krátkou levádu Vereda dos Balcões, půjdete kolem malého domečku.Tady se zastavte a ochutnejte i zde domácí Ginju.
LICOR DE MARACUJÁ
sladký likér z maracuji a další podobné likéry z ovocných plodů Madeiry, které se zde také hojně se pijí.
MINERÁLNÍ VODA ( água mineral)
může být perlivá ( com gás) nebo neperlivá ( sem gás).Voda z kohoutku je pitná a v restauraci zdarma , stačí říci “copa de aqua“.
Z citrónové kůry a teplé vody se na ostrově vaří "chá de limão", s trochou alkoholu (obvykle whisky) je z něj "pingado".
SUMO DE LARANJA [ sumu de laranža]
Určitě znáte z jiných zemí. Je to šťáva z čerstvých pomerančů, podávaná s ledem - velmi chutné a osvěžující ! Pokud nechcete s ledem, tak zdůrazněte sim gelo [šim želo]. V místních jednoduchých barech je i za 2€, jinak i za 3.50.
V některých barech i stáncích je možnost si dát i mix, pak je to spíš smoothie.
( nedávejte si Sumo v Churrascaria Quinta do Lameirão, je ošizené s vodou!)
BRISA
Pokud chcete objednat sobě i dětem nealkoholický sycený nápoj, vhodná je místní značka Brisa. Má mnoho příchutí (např. maracujová, mangová, jablečná aj.). Pije se zde hodně, není tak přeslazená.
Brisa Maracujá originální a neslazená dokonce opět dosáhla maximálního uznání od Monde Selection, nejstarší a nejprestižnější nezávislé organizace v oblasti výběru kvality, založené v roce 1961 v Bruselu. Žel na Madeiře je málo barů, kde nabízejí neslazenou Brisu. Všude ale vidíte reklamu. Snad větší poptávka donutí barmany i tuto neslazenou variantu zahrnout do své nabídky.
CUKROVÁ TŘTINA
Výborný sladký a zdravý nápoj. Při sklizni na jaře (duben-květen), hlavně při slavnostech jsou otevřeny stánky, kde tento čerstvý zlatavý nápoj nabízejí. Jako varianta se podává samozřejmě i s rumem jako poncha. Pokud tu příležitost budete mít, neváhejte si zakoupit. Cukrová třtina je výchozí surovinou pro zpracování pálenky a rumu.
Více o rumu viz- Gastronomie Rum
Tato plodina byla na Madeiru přivezena z Itálie v 15. století a vyprodukovaný cukr se dovážel především do Evropy. První třtina byla vysazena v roce 1425 a první cukrovar na ostrově byl uveden do provozu v roce 1450 ve městě Funchal.
Původně byla třtina velice výnosný obchodní artikl . Postupně byla však vytlačena levnou konkurencí z Brazílie a Karibiku. Dnes už uvidíte jen malá, většinou soukromá políčka . Naložená auta s touto plodinou i její zpracování v rum, který se používá hlavně do nápoje poncha= bílý rum, ještě dnes můžete ještě vidět v Palírně v Porto da Cruz . Ta funguje dodnes jako jediná v Evropě na parní pohon- stojí za návštěvu. Zde také můžete ochutnat i zakoupit různé druhy rumu včetně nejkvalitnějšího Aguardente Reserva.
Do května přírodní šťávu můžete ochutnat ještě ve městečku Calheta, kde pod kostelem stojí za návštěvu další muzeum i s ochutnávkou rumu - Sociedade dos Engenhos da Calheta.
Z cukrové třtiny vyrábí ale i melasu, třtinový med, medové sušenky i medový perníkový dort neboli Bolo de mel .
Káva
Káva je pro místní přímo národním zvykem. Pije se všude a stále a i v malých stáncích mají kvalitní přístroje na espresso. Na turka raději zapomeňte. Objednává se slovy um café a názvy nejsou totožné s italskými. Pokud si objednáte cappucino, většinou vám přinesou kávu se šlehačkou a bude vás stát i 2,50€. Pokud ale chcete malé espresso se šlehaným teplým mlékem a objednáte si garoto, stojí vám káva 0,70- 1.20 €. Více o kávě viz- Gastronomie "Káva".
Gastronomie- typy na dobré jídlo
nemůžeme si stěžovat na žádnou restauraci, přesto vybírám vyzkoušené:
Central Grill Churrascaria ve čtvrti Säo Martinho u Estadio dos Barreiros . Vynikající hovězí maso rodizio- brazilská pochoutka, kdy vám nosí různé druhy masa, které se odřezává ze špízů opečených na rožni. Malé rodizio bohatě stačí k tomu, abyste byli přecpaní masem. Na závěr se podává vynikající ananas grilovaný se skořicí.
Restaurace pro gurmány - nejlépe hodnocené restaurace v Portugalsku:
Avista Restaurant - Estrada Monumental u hotelu Cliff Bay, Funchal
Armazém do Sal - R. da Alfândega 135, Funchal
Espaço Funchal - Rua da Carreira, Funchal - nad městským parkem
Restaurace podle hodnocení klientů a našich zkušeností :
Restaurante Marisqueira O Barqueiro
otevřeno 12-23 hod. Je v západní části Funchalu vedle CentroMar Shopping ještě nad schody, které vedou k tunelu.
3L's Restaurant Making Memories- Funchal nad Monumental tř. pod hotelem Buganvilia a Estrelicia. Kvalitní restaurace s chutnou kuchyní.
Bar a restaurant Casa Velha
Funchal-ulice pod Casinem. Dali jsme si jehněčí filety a moc si pochutnali. Ceny jsou trochu vyšší. V roce 2018 získala restaurace Michelinskou hvězdu.
Cantinho dos Petiscos - Funchal
lidová madeirská restaurace, na kterou narazíte, pokud jdete z Monte pěšky.
Rubi's Snack Bar - Funchal Ajuda, pod parkem. Lidová restaurace, ale skvělé jídlo za výborné ceny a s příjemnou obsluhou, výborný chobotnicový salát i tuňákový steak (se salátem a bramborem za 12,50Eur), vydatný tuňákový salát za 9,50Eur.
Restaurante Beer Garden
Je to nad odbočkou na pláž Formosa. Lidé sem chodí hlavně na výborné picado, je zde i dobrá poncha.
Restaurante Hemingway - Funchal (za hotelem Savoy Palace ) je restaurace pro labužníky. Jídlo všeho druhu.
Otevřeno 12-22 hod. Za cca 38 € výborné 3 chodové menu.
Restaurante O Dragoeiro- Funchal hotelová zóna, je krásná zahradní restaurace s dobrým jídlem. Má za výhodné ceny polední menu od 11 do 17 hodin i o víkendu.
A Taberna Madalena do Mar
Rodinný podnik, ke kterému v létě patří hippies posezení přímo na pláži. Sami jsme okusili jen picado, ale je hodně oblíbená. Připravují tradiční madeirské pokrmy, hlavně ryby a mořské plody. Za večeři pro dva i s pitím a předkrmem zaplatíte kolem 30 €. Prý mají i výbornou sangrii.
Vila Bela v Porto da Cruz - výborná espada
As Vides Restaurant v Camara de Lobos
Podnik servírující tradiční hovězí špíz espetada. Dávají velké porce, takže pro 3 osoby bohatě stačí 3 špízy. Ale raději si nedávejte jejich pudink maracuja!
Restaurante Snack-bar Frente Ao Sol nad nad Machico
Výborné ryby, chobotnice a za dobré ceny.
Restaurante A Poita - v Madalena do Mar
Nejlepší ryby a za dobré ceny .
Restaurant Moreia - v Madalena do Mar pod kostelem
Restaurante A Traineira v Caniço de Baixo - Výborné a čerstvé pokrmy z ryb a mořských plodů .
Restaurante Snack-bar Frente Ao Sol - rybí restaurace v Caniçal
Restaurante Bar Amarelo v Caniçal - rybí restaurace v Caniçal. Mají úterky zavřeno!
Aquarium ~ Restaurante - Canical je opět výborná rybí restaurace.
Restaurante Entre Amigos
všehochuť, typ od známých, dobré ceny- např. espada – 8,5 €, trhané kuřecí s mandlemi – 7,5 €, hovězí nudličky – 8 €, brambory či hranolky 2,5 €, bolo do caco 1,5 €. (Od roku 2022 se všude zdražilo, takže ceny již nemusí být platné!)
Snack-Bar Paris směr Portela
Výborná espetada, je lepší předem objednat, hlavně pokud je více osob.
Restaurante Espeto de Louro - Estreito Camara de Lobos
Dobrá restaurace k návštěvě, pokud jdete levadu Do Norte z Gabo Girao. Do 15 hodin zde mají dobrý bufetový výběr za rozumné ceny.
Munchies snack bar Caniço de Baixo - nově otevřený bar, kde se najíte lacino. Denní Menu dostanete i za 8 Euro.
Window to Asia = tak tochu česká restaurace pro ty, co chtějí změnu. Majitel je Čech, který dlouhodobě žil v Asii. Nabízí zde chutnou asijskou kuchyni, ale pro děti zde můžete objednat tradiční český řízek s bramborovou kaší nebo nudlovou polévku. Když jsou svátky, je i svíčková!
Nenašli jsme vyloženě špatnou restauraci na Madeiře. Dle recenzí si nepochvalují hosté : Churrascaria Quinta do Lameirão- směrem na Portelu !
V centru Funchalu nebo v Ajuda se dobře najíte i od 8 €( espada)- 15 € maso.