Bolo do Caco
Jako předkrm si místní většinou objednají další madeirskou specialitu BOLO DO CACO a také se vás ptají, zda jej chcete. Je to kulatý madeirský pšenično-bramborový chléb potřený slaným máslem s česnekem a posypaný petrželkou. Někde je i opečený a to je lahůdka (fritado). Jedí ho také často k rybám místo přílohy a je výborný k polévkám.
Bolo do caco je také základní surovina pro přípravu tzv. Prego. Objednat si tuto specialitu lze v různých úpravách, nejčastěji je to steak mezi dvěma půlkami bola (někdy housky) - na způsob sendviče. Je to rychlé občerstvení např. na pláži nebo pokud chcete něco v baru k pití. Pokud chcete vydatnější, udělají vám prego especial a výborný je ještě + ovo (vejce).- více viz maso- Prego.
Jinde jako předkrm dostanete chléb či housku s máslem a k tomu na mističce olivy, nebo tremocos (tremosuš) = Lupina žlutá, což je luštěnina, která pochází z rodu cizrny a fazolí, v Evropě se pěstuje již několik staletí. Vypadá jako velká kukuřice, namáčí se v mořské vodě a vaří se a podává s česnekem - slupka se nejí a odkládá se na mističku. Dostanete ji hlavně zdarma k pivu.
Bolo de caco zakoupíte ve stánku běžně na ulici, tady ale není opečený jako v restauracích (fritado). Mimo to také tradiční Pao com chorizo – chléb zapečený s chorizem.